Milli Mücadele Kartpostalları

330,00

    Milli Mücadele, vatanı işgal altındaki bir halkın türlü zorluklar ve yokluklar içinde ama inanç ve umutla silkinip ayağa kalkmasının destansı öyküsüdür. Kimi zaman bir fotoğraf karesinde, siyah-beyaz kısa bir film kaydında, cephelere gidip de dönmeyenlerin ardından yakılan türkülerde, mektuplarda ve hatta kartpostallarda tanıklık ederiz bu haklı ve şanlı direnişe. Anadolu insanının işgale karşı bitmek tükenmek bilmeyen mücadele azmine ve zafere olan inancına dönemim kartpostalları da tanıklık etmektedir. Milli Mücadele Kartpostalları, savaş günlerinin en çetin zamanlarında halkın zaferin kazanılacağına olan sarsılmaz inancının kağıda dökülmüş hali olarak hem moral hem de bilgi ve motivasyon kaynağı olmuştur. Gerek yöresel yönü, gerekse de kartpostalların kişiler arasında haberleşmeye vesile olması sebebiyle Milli Mücadele tarihine düşülmesi gereken önemli bir nottur kartpostallar. Nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu, bugün sahip olduklarımızı kimlere borçlu olduğumuzu bir kez daha hatırlamak, bizden sonraki nesillere aktarmak adına ve Milli Mücadele’nin başlangıcının 100. Yıl dönümü gibi önemli bir tarihte kartpostallar okuyucuya sunulmuştur.

    Milli Mücadele kartpostallarının çoğunlukla resmedilmiş örneklerden oluşmasının onlara verdiği ilgi çekici ve destansı atmosferinin yanı sıra, bu kartpostalların en dikkat çekici yönlerinden birisi de kartpostallarda yer verilen görsellerin ve kullanılan metinlerinde gösterdiği üzere vatanın kurtarılacağına ve işgalcilerin Anadolu topraklarından sökülüp atılacağına duyulan derin ve sarsılmaz inancın varlığını gözler önüne sermesidir. Milli Mücadele’ye farklı bir açıdan bakmamızı sağlayan bu kartpostallar tarihin sayfaları arasında unutulup gitmiş isimsiz kahramanları da tanımamızı sağlamaktadır.

    Milli Mücadele kartpostallarında kullanılan yoğun sembolizm, bu kartpostalların yorumlanması ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu çerçevede kartpostallarda vurgulanmak istenen unsurların iyi anlaşılabilmesi ve verilmek istenen mesajları net bir biçimde kavranabilmesine katkıda bulunabilmek adına her kartpostalın altına açıklamalar yazılmış, altlarında Osmanlıca yazı ve şiirler bulunan kartpostallarda ise bu metinler Latin harflerine çevrilerek anlaşılır hale getirilmiştir. Seri halinde basılmış örneklerde kartpostalın ait olduğu seri ve varsa sıra numarası da belirtilmiştir.

Kategoriler: ,
Değerlendirmeler (0)

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Milli Mücadele Kartpostalları” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir